Garnki żeliwne 

Garnki żeliwne 7 litrowe Polskie nogi odkręcane mozliwość zawieszenia za uchwyt. Wkład na 5 kg jedzenia około 5 osób sie spokojnie porzywi.

Kociołki myśliwskie wypalone

Garnki wypalone przed 1 użytkowaniem są czarne tzw. oksyda

Garnki do awieszenia gotowania zup

Przez możliwość zawieszenia możemy gotować cebulową grochówkę gulaż.

Historia garnków żeliwnych.

Historia siega VI wieku ziemniak pływający w tłuszczu tak się nazywała. Obecnie to pieczonka z ziemniaków buraka i cebuli boczek. Dużo przepisów jest na facebooku Grupa Kociołkowa brać.

Kociołek przed 1 użyciem 0,5 litra oleju słonecznik rzepak obojętnie, wlać do gara przykryć pokrywę postawić na ognisko jak zacznie się dymić z pod pokrywy wziąć gar( rękawice bo gorące) i oblać we wnętrzu po garze i pokrywce. 
              Przepis 8 litr 
          Pieczemy do 1 godziny w żar bez dużego ognia najlepiej napalić 20 min wcześniej można ją zrobić w kominku otwartym w domu lub w grillu na brykiecie ale czas będzie dłuższy 
       5 liści wyłożyć dół gara i zostawić 1 na przykrycie potrawy 
         4 łyżki smalcu na brzegi gara bądź konserwa mięsna 
       0,5 litra wody
         boczek wędzony surowy na wyłożenie spodu 2cm grube 4 kawałki wystarczy ziemniaki 3 kg w ćwiartki grube kostki
        warzywa co lubicie marchew kostka
   4 sztuki cebula krążki 2-3 szt 
    burak 1 szt zabarwia jedzenie ale daje łagodny posmak nie koniecznie (ja daję)
          kiełbasa 1,5 kg w kostkę mięso dowolnie lubię łopatkę w kostkę 1 kg i żeberka 5 szt Na wyczucie daje wszystko intuicyjnie ile się zmieści przekładamy ziemniaki warzywa cebula mięso i tak dalej kiełbasa ziemniaki warzywa co warstwy solić i pieprzyć do smaku można dać przyprawę do szaszłyków grila co lubicie 
opcjonalnie kurczak na wierzch ale inna posypka smakim się nie zmieszają  sprawdzone i tanie  

Smacznego pozdrawiam.